На протест с приятели

1039876_10151649338631168_925604644_o

Казвам се Павел Колев. На 24 съм. Работя като софтуерен инженер в английска компания, водя лекции в Академията на Телерик и съм технически отговорно лице на Културния Център на Софийски Университет. Аз съм от протестиращите лумпени.

Този блог е с техническа насоченост, но днес и той ще протестира.

Влизам в метростанцията заедно с четириногия си приятел. Жената зад гишето за билетчета ни е запомнила от предните дни и вече не пита дали нося намордник и паспорт на кучето. Пита ме какъв е новият плакат, с който днес ще се разхождаме – показвам и го и получавам първата усмивка за деня. Докато чакаме метрото, броят на усмивките нараства. Виждам доста хора, с които сме тръгнали в една посока. През последните дни с повечето хора пътуваме в една посока.

Стигаме Сердика, където ни очакват още приятели. Изкачваме се по стълбите, където виждаме, че и другите ни няколко хиляди приятели вече са започнали да се събират. Спираме се точно пред подлеза, за да сложа на Арагон днешната табелка. Още преди да съм му я закачил, около нас се събира малка тълпа, явно разпознала го от предишните дни. Броят на усмивките започва да расте прогресивно. Тръгваме бавно към протестиращите приятели. През последните дни нямам усещането, че отивам на протест. Протестът вече е фестивал, парад, забавление. Чакаш с нетърпение да видиш всички нови плакати, всички нови идеи, всяко ново творчество, чакащо да се изрази. Приятно е.

Спираме се малко преди голямата навалица. Арагон обича хората и вниманието, но ако влезем много в тълпата, хората не го виждат и започват да го настъпват. След това се извиняват. По няколко пъти. Ти им се усмихваш и те започват да му се радват и вече имаш още нови приятели, Арагон също.

1025529_10201336341840523_1198185010_o

Зад нас се събират приятели с тъпани. Настроението започва да се повдига. Дечицата наоколо започват да подскачат, загърнати с трибагреници, с почернели, боси крачета. Някои от тях се престрашават и отиват при приятелите с тъпаните. Те от своя страна им подават палки и им показват как да бият по опънатата кожа. После дечицата се събират смелост и идват при Арагон. Започват да го дърпат по ушите. Той им отвръща с леки близвания. Едно русокосо момиченце, на не повече от 2 годинки, решава да сподели бисквитката си с него.

И днес всеки плакат буди усмивка. Всеки ден идеите са нови, провокирани от безумията случващи се всеки ден. Правителството по всякакъв начин се опитва да вземе хляба на НеНовините, както и те самите се оплакаха. Действията им вече изглеждат сюрреалистични. Нека махнем Ботев, Димов, Захари Стоянов. Нека забравим историята си и да се обезличим. Нека Сидеров стане шеф на комисия за антикорупция и етика. Сидеров. Антикорупция. Етика. Сидеров. Етика.

Шествието тръгва. Ние решаваме да не се бутаме напред. Включваме се почти последни. Виждаме Калин Врачански, Камен Донев… Хубаво е да усещаш подкрепата на хора като тях. Но започваш да се питаш защо повече от така наречените звезди не се включват в този фестивал? Защо не изявят позиция? Колко ли още увереност би вдъхнало това у хората.

Уж се включихме последни, а при народното събрание се обръщаме назад и не виждаме края на всичките си приятели. По пътя на няколко пъти се налага да нося Арагон на ръце. Тогава хората го виждат и започват да го снимат. Още усмивки, още приятели. Някои понечват да му дадат вода, без да ги молиш. Той им отвръща с по една приятелска лапа.

Вървим с кеф, усмивките не слизат от лицата. Виждаме бабата от предните дни, отново облякла народната си носия. Тя е на повече от 90, леко прегърбена. Очите и почти не се виждат от набръчканото лице, но все пак се забелязва радостта която излъчват. До нея спира момиче с тъпан и започва да задава ритъм. Бабата започва да подскача. Усмивката и става още по-голяма. Едва се движи, но подскача в ритъма на новата промяна. Искрено щастие. В най-чиста форма. Както за нея, така и за нас, които наблюдаваме.

Протестите вече не спират пред народното събрание. Няма как. Приятелите са прекалено много. Стигаме Орлов мост, където мъж е донесъл щайга череши. Домашни. Раздава ги с усмивка на хората. Такива череши рядко можеш да намериш на пазара. Големи, сочни… „био”. За първи път виждам боклуци по улицата – няколко костилки. Преди това хората раздаваха и свирки пак с усмивки, и с усмивки върху самите свирки.

Стигаме до националния стадион. Спираме за вода. Арагон пак се превръща в атракция. Още усмивки. Още приятели. Опашката пред магазинчето е голяма. Очакваме, че ще се наложи да догонваме тълпата след това. Чакаме около 15-20 минути. Хората не свършват. Идва нашия ред, вземаме вода и с бодри стъпки продължаваме към НДК. Мислим си, че няма как вече да не сме от последните. Все пак според полицията сме 7000 души на протест. При моста на влюбените се обръщаме назад – безкрайно море от приятели. От къде се взеха толкова хора. Нали тръгнахме последни. Нали стояхме на едно място 20 минути. Нали вървим бавно заради Арагон.

20130620_212016

Не съм привърженик на нито една партия, нито на някоя тяхна програма. Не искам ГЕРБ да се връща, не искам и сегашните. Бих се радвал депутатите да намалеят на стотина. Не искам да храня 240 гърла. Бих се радвал и процентът за влизане в парламента да падне, както и броят на подписите за свикване на референдуми и те да са електронни (но нека системите бъдат изготвени от млади и разбиращи хора, а не както повечето правителствени сайтове, като този, например, на БСП, който дори човек с елементарни познания по web може да свали и манипулира). Бих се радвал да живея нормално, не само аз, но и всички приятели, с които се забавляваме седма вечер по софийските улици, както и тези, които ни подкрепят от балконите или са духом с нас. ГЕРБ разбират май, че не само аз бих се радвал на тези промени, но и повечето интернет лумпени също, и пак искат да излязат добрите ченгета. Аз друга причина за горещото им желание за промени в избирателния кодекс не виждам.

Минаваме по Витошка. Днес хората по масите са по-малко. На моменти ги осъждам, че не се присъединяват към нас. На моменти ги разбирам – могат да имат радостен повод за празненство, може да са чужденци, а може просто да не подкрепят протеста. Полицаите по цялата дължина на фестивала май също са по-малко. Както гласеше един плакат от днес – „Полицията е с нас. Преговаряме с армията.”.

Стигаме отбивката за партиините централи и тук обиколката за нас приключва. Кукери, тъпани, усмивки, деца, танци, хора, още усмивки, баби и дядовци, череши, спокойни полицаи, и още усмивки, развети от балконите знамена, огромни кукли Станишев и Волен, велосипеди, тромпети, и още усмивки, рисунки по асфалта, феерия от творчество. Арагон вече е изморен, колкото и да не ми се вярва. Време е да се прибираме, за да заредим нови сили за утре, когато пак ще дойдем да съберем нови усмивки и нови приятели.


17 Responses to “На протест с приятели”

 1. JOKe says:

  Хаха това кученце май стана най-известния член на протеста ;)

  Само единствено не съм съгласен с изказването за намаляването на политиците като цяло си прав за храненето на 100 вместо 240.. проблема е че 100 се подкупват по лесно (или по скоро 50) отколкото 240… та така :)

  • Иван Р. says:

   Еднакво лесно се подкупват. Видяхме как депутатите от БСП гласуват под строй, независимо от личното си мнение, ако имат такова изобщо.

  • Ilia says:

   По-трудно се подкупват 100 защото като им намалее бройката ще станат по-малко лица за запомняне, по-разпознаваеми от хората и ще има повече медийно и обществено внимание, концентрирано върху всеки от тях.
   И хората по места в страната по-добре ще си знаят депутатите (защото ще са единици) и ще им търсят пряко и лично отговорност.
   По-трудно ще влизат в Парламента и непознати и съмнителни лица, каквито досега винаги са влизали и по много.
   Освен това България не е толкова голяма като численост на населението, 240 си е цяла тълпа.

 2. Морски says:

  Не толкова броя на депутатите е важен според мен, колкото липсата на механизъм за търсене на пряка отговорност, както на депутати, така и на конкретни министри. Обещават преди изборите едно, става съвсем друго – има ли начин да му потърсиш пряка отговорност? Няма такъв начин. Обещал е да гласува за едно или друго, прави обратното… Има ли начин да му потърсиш отговорност, от теб, който си го изпратил там с твоя глас? Няма такъв начин!!! Той има имунитет и може да върши всичко което си поиска, или което му нареди партийния лидер. Това е истинския проблем. Имунитетът трябва да се премахне, нека във всеки един момент да бъдат разследвани за злоупотреби и престъпления. Довчера някой е бил безработен, днес вече е депутат, и може 4 години да яде и да спи , като за това получава няколко хиляди лева/месец, а на мен да ми обяснява как имало безработица, и въпреки широкопрофилното си инженерно образование и стаж трябва да съм съгласен да работя за 500 лв, защото навсякъде давали толкова…

  • Pavel Kolev says:

   Напълно съм съгласен с това за падането на имунитета. Естествено целта на написаното не беше да изрази конкретно възгледите ми за промяна в тяхната цялост, най – малкото защото в повечето неща не съм компетентен и само мога да си ги представям… но напълно подкрепям падането на имунитета… също така ако Волен остане без имунитет бих се радвал всички дружно да го съдим поотделно за клевета

 3. Ели says:

  Поздрави на Арагон, прекрасен е:)
  Ели – поредният лумпен..:)

 4. Maria Seizova says:

  Още една усмивка и от мен! :-)
  Толкова съжалявам,че нямам възможност да бъда сред вас…

 5. Mina says:

  Любимото куче на София!! :)

 6. Надежда says:

  Павел, Арагон, страхотни сте!
  И какво трябва да се случи, че да не сме в положението “Кучетата си лаят, керванът си върви”?!??!

  • Pavel Kolev says:

   Аз мога само да давам моите виждания, като предполагам те до голяма степен не биха били изпълними, просто поради липсата ми на познания в отделни области :)

 7. Браво, Павеле, супер статия! Многолюдното интернет лумпенство е с тебе, аз в частност също :)

 8. Vessi says:

  Павка, (ще си позволя това фамилиарничане, въпреки че не те познавам, защото “Павеле” ми звучи твърде грубо, “Павел” е граматически неправилно) поздравления!! Следя Арагон от няколко дни във Фейсбук и искрено му се радвам.
  Поздравления за това, че въпреки че си програмист, имаш толкова чист български изказ! Поздравления и за думите ти – когато четях за бабичката, сълзи ми напираха в очите.
  И аз виждам протестите като празник – като празник на вярата, на надеждата. Аз не протестирам, защото не знам срещу какво и по-важното – не мога да кажа конкретно какво искам. Не искам ГЕРБ, не искам и БСП. Всъщност искам програмното правителство. Но повечето хора на протеста не искат това и аз не мога да се идентифицирам с тях.
  Но ми се иска да бъда част от този фестивал, от този празник на вярата.
  На теб и всички протестиращи – пожелавам още приятелите, още вяра, още надежда и дано усилията ви успеят! На Арагон приятна разходка :)

 9. Надежда says:

  Павел, знам, че описваш протеста, а не толкова каво ще стане след като падне правителството, но аз провокирана от твоя ентусиазъм продължих да разсъждавам за още по-нататък и ето до какви размисли стигнах .
  За да те наемат на работа където и да е днес минаваш през няколко интервюта, оценки и преценки…. А за една от най-отговорните длъжности – тази на депутат е достатъчно да си послушен и/или да си платиш, за да влезеш в листите. Ще ми се да има гражданско определени критерии, за това кой може да е депутат и всяка партия в предстоящите скоро избори да докаже, че в листите й има само такива хора.
  Например в листите да има хора с доказани обеществено полезни ангажименти, доказан практически опит в дадена професионална сфера, чисто минало, и ясни лични приоритети за 4-те години на мандата си (описани в декларация, достъпна до гражданите). А за министри и зам. министри критериите трябва да са още по-строги. Да докажат, че имат опита и потенциала на лидери, на хора способни да взимат решения, на морални човеци. На обикновените “кандидатстващи” се иска мотивационно писмо, в което да описват защо са достойни за работата. Е, крайно време е и за тези от които зависи съдбата ни, но и чиито работодатели сме всички ние да се въведат тези отдавна познати ни правила и процедури за избор. Аз искам да ме управляват личности!!!

 10. Елка says:

  Боже, ти си бил роден и писател! И аз съм за 100 депутата , да махнат и долната граница за влизане в парламента. Поздрави на Арагон, вече съм му фенка!

 11. Елка says:

  Честит Имен Ден! Здраве и щастие ти желая!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *