Няколко иновативни jQuery plugin-а

Всеки сайтаджия си има набор от плъгини с които са работи почти ежедневно. Трябва му галерия – знае кой плъгин да използва, трябва му scroll – има си любим плъгин. Това до някъде е добре, но предвид факта, че почти всеки ден излизат нови плъгини за свободно ползване, е малко ограничаващо. Затова се пробвах да посъбера някои от класическите плъгини и някои по – нови, които в даден момент биха ви влезли в употреба. Няма да изпадам в подробни описания, просто защото е по – лесно да се види от колкото да се обясни, така че всеки може да разгледа страниците на плъгините за повече информация.

Sidr

Предполагам от известно време доста хора са запознати със плъзгащото се меню, което нашумя доби може би най – голяма популярност покрай мобилната версия на фейсбук и множеството iOS приложения, които го използват. Това вече може да бъде репликирано и за сайтове използвайки jquery и sidr. Изключително приятел плъгин, с достатъчно възможности за настройки. На сайта има демо, което може да ви даде идея, къде може да ви влезе в употреба

02-sidr-sidebar-sliding-menu-jquery-plugin

jPanelMenu

Друг подобен плъгин е jPanelMenu. Лично според мен е малко по – дървен. Погледнете демото и се преценете сами. Иначе документацията е доста добре направена.

25-jpanelmenu-jquery-sliding-navigation-plugin

Toolbar.js

Един от доста интересните и лесни за подкарване плъгини, но за сметка на някои ограничения. Помага ви да си направите малко toopltip menu от иконки, които представляват линкове. Най – често може да се използва за допълнителни настройки, бърз достъп до части от страницата и т.н.

06-toolbar-popup-jquery-plugin

PowerTip

Когато имате нужда от наистина прости tooltip-ове, PowerTip е доста добър избор. На сайта има доста демота, като най – просто казано плъгина създава tooltip поп-ъпи при ховър на даден елемент.

07-jquery-power-tooltip-plugin-demo

Tooltipster

Един от плъгините, които използвам почти постоянно. Изключително удобен и лесен за употреба – и най – важното прави точно това, което е описано на началната му страница. Другото голямо предимство е, че наистина е лесно да се промени изгледа на самите tooltips.

15-tooltipster-jquery-tooltip-plugin-homepage

Swipebox

Един от може би най – нашумелите плъгини за галерии напоследък. Популярността му идва от факта, че е специално разработен за респонсив сайтове и приложения. Галерията заема целия екран и след това с плъзгане на мобилното устройство или с клик могат да се сменят снимките. Недостатъците са ограничената функционалност и настройки с които идва.

09-swipebox-gallery-photos-jquery

MixItUp

За разлика от swipebox обаче, MixItUp предоставя доста възможности за настройки. С това обаче, ще ви се наложи да попрочетете за основните им концепции преди да можете да го използвате по правилния начин. Но в общи линии ви дава възможност за доста ефектно сортиране на елементи по страницата ви.

10-mixitup-jquery-sorting-gallery-plugin

ScrollUp

Специално за скролване – плъгини колкото щеш. Този обаче е един от новите и е доста лесен за употреба. Само за минута може да го вкарате на страницата си и вече да работи.

12-scrollup-scroll-top-jquery-plugin

Nod

Nod е плъгин за фронт-енд валидация на потребителски форми. Доста добре документиран и лесен за използване. Изключително добра алтернатива за хората работещи с ASP.NET MVC и свикнали да разчитат на валидацията по подразбиране.

13-nod-jquery-frontend-form-validation

iCheck

Може би най – добрият плъгин, който съм използвал за настройване на инпут полета. Checkbox-овете и радио бутоните могат да получат напълно нов изглед, цвят, стил. Отначало е малко объркващ, заради безбройните му настройки, но с времето се свиква и става неразделна част от плъгините, които ползвате всеки ден.

17-icheck-jquery-input-plugin-demo

Any List Scroller

За ALS може да мислите като за типичния плъгин за скролване на картинки. Само дето в случая вместо картинките да са големи, са представени приятно като списък от опции. Първата асоциация където може да се използва е при онлайн магазини представящи related products.

18-any-list-scroller-slideshow-jquery

Custom Scrollbar Plugin

Това е един от плъгините, заслужаващ доста внимание. Не е от най – новите, но все още очарова. Имате огромно количество съдържание, което не искате да заема цялата страница – проверете го.

23-inner-content-scrollbars-jquery-plugin (1)

Intro.js

Плъгин, който ви позволява по – лесното запознаване на потребителите със вашият сайт. Дава възможност да доста настройки и различно усещане към сайта. CSS-а е доста лесен за промяна. Като цяло може би най – добрият плъгин в този списък.

26-jquery-intro-guided-tour-plugin

Carousel

Carousel би бил доста особен избор. Ще добави бутони за следваща и предишна снимка върху дадена снимка, като скрие всички останали. Изглежда изключително добре ако сте ограничени от място.

28-jquery-image-carousel-slider-plugin

bxSlider

Може би галерията с един от най – добрите UX, ако говорим за слайдшоу. Доста добре е написан и не влияе страшно много на performance на сайта.

32-bxslider-jquery-image-thumbnail-slideshow-plugin

MeanMenu

Също един от новите плъгини за меню. Хубавото е, че навигацията сменя layout-а си на база броя и дължината на линковете. Могат да се добавят и подменюта, което го прави един от плъгините, които си заслужават да се погледнат. Дизайна може и да не се хареса на всички, но за някои проекти може да е от полза.

33-jquery-mobile-responsive-mean-menu-plugin


2 Responses to “Няколко иновативни jQuery plugin-а”

  1. Боби says:

    Много яка plug-in-и! Ще ги разуча и се надявам да ги използвам в най-скоро време. Благодарско, че си ги събрал на едно място!

  2. Полезен набор от плъгини :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *