Въведение в HTML – Част 1

Понеже вече пети ден блогвам и написах достатъчно статии (lol как ли пък не), пък и не може само да се чете, ще споделя с вас видеото от първото ми участие като лектор в академията на Telerik. Поканен съм като гост лектор на курса – Уеб Дизайн с HTML 5, CSS 3 и JavaScript. Първата тема, която имах удоволствието на представя е на тема „HTML – the Past, the Present, the Future”.

Естествено, нямаше как да не се мине без инциденти и батериите на микрофона свършиха още на първата минута, след това свършиха и на приемника и се наложи малко да викам.

Oт видеото ще научите повече за основните тагове и атрибути, как да си структурирате правилно страниците, какви са добрите практики при ползването на някои елементи. Ще разберете накратко как си комуникират browser-а ви със сървъра, където се намира сайта, който искате да достъпите. В края на видеото говоря и малко за HTML5 до толкова, до колкото позволяват текущите знания на масата от курса.

Надявам се да ви хареса и ще очаквам съвети и препоръки за следващото ми представяне, което се надявам да е скоро.

Ако въпреки това много държите да прочетете казаното и в писмен вид, оставете коментар, но не мисля, че съм пропуснал съществени неща във видеото, пък и съм започнал няколко интересни “статии” които мисля, че ще си заслужават повече от нещо, което можете да намерите навсякъде в нета.

YouTube Preview Image

9 Responses to “Въведение в HTML – Част 1”

 1. Miro says:

  Всичко е супер, само мисля, че думата anchor се произнася анкър :)

 2. Danail says:

  Mnogo dobre predstaveno i obqsneno

 3. Георги Янков says:

  Никога досега не бях слушал толкова много за предимствата от един правилно структуриран уеб сайт. Виждам, че акцента от цялата лекция е поставен именно на това да положим една стабилна основа за по-нататъшното изграждане и надграждане на нашия сайт. Браво!

  Естествено, обаче, без да задам въпрос няма да се размине ;). Искам да попитам две неща:

  1. В лекцията говориш, че тагът за нов ред “br” (пиша го така, защото иначе ще ми го визуализира, като “хтмл” елемент) е вече deprecated, като споменаваш, че има други алтернативни начини. Би ли казал кой е най-добрият начин да поставяме нов ред?

  2. В лекцията спомена и че отделните статии в твоя блог (гледайки ги в началната страница) са пример за тип списък. След като проверих, обаче, виждам, че тук не е реализирано, като списък. Това е така, защото си го правил на wordpress или аз нещо някъде бъркам?

  Поздрави,
  Георги Янков

  • Pavel Kolev says:

   Привет,

   радвам се, че си схванал идеята на лекцията : )

   По въпросите –

   1. br може да не се наложи въобще да се използва, ако се структурира правилно с блокови елементи с разстояния между тях. Именно затова някои обяснения може би останаха неясни, защото няма как да се обясни конкретно примерно защо br е deprecated без да сме обяснили какво са подробно инлайн и блоковите елементи (дадохме определение но само бегло), какво е css и как се задава разстояние с css и т.н. Та следващите лекции ще разбереш как да си оставяш това разстояние което ти трябва без да използваш br. Просто информацията е прекалено много за да бъде предоставена на веднъж.

   2. Примера който давах с блога мисля че беше заради менюто – да покажа, че е списък, а dropdown-а е вложен списък. Иначе и самите постове трябва да са списък като структура но… wp… като ми остане някой ден време ще си направя сам cms-a и няма да има проблеми от такова естество :D

 4. Teddy says:

  Уникални лекции! Имам проблем с видеото обаче…на мен ли ми се струва или от средата до края се разминава звук с картина?

 5. Любомир says:

  Привет! Поздравления за добре поднесената лекция. Изключително свежо и увлекателно върви. Имам въпрос, който ме мъчи, обаче, а именно как да цитирам HTML код, така че да се появява самият код на браузъра. Например искам да ми се визуализира кода на някой таг, както се иска в третата задача за упражнение. Как да го направя грамотно?

  • Георги Янков says:

   Ще си позволя да ти отговоря, като се сещам за два възможни начина:

   1. Като използваш тага “pre”.
   2. Като използваш тага “code”.

   Тук съм използвал втория начин: http://telerik-academy.gsy-design.com/02-HTML-5/exercise-3/Introduction.html Обърни внимание с какъв код е реализирана отварящата и затварящата ъглова скоба!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *