Въведение в CSS3 Част 1 – Що е то?

css3-what-is-it

Първият от поредицата постове има за цел да ви въведе в „новият” CSS3 стандарт, който започва все по стремглаво да замества CSS2. Ще започнем от самото начало – все едно никога не сте чували за CSS3 и се надявам да стигнем до там, че да можете да го използвате свободно след това.

Що е то?

CSS3 предлага голямо разнообразие от нови начини, по които да създавате или влияете на дизайна си, като добавя и някой важни промени. Този първи пост от сериите за CSS3 има за цел да ви запознае с новите възможности, предоставени от стандарта

Модули

Разработката на СSS3 е разделена на така наречените „модули”. Просто старата спецификация беше прекалено голяма и сложна, за да може да бъде подновена наведнъж, затова беше разделена на малки самостоятелни части – модули, като към тях се прибавиха и нови части. Примери за модули са:

 • Box модела
 • Модул за списъци
 • Представяне на линкове
 • Говорен модул
 • Фонове и рамки
 • Текстови ефекти
 • Оформление по колони

Пълен списък с модулите можете да намерите тук

Срокове

Някои от модулите вече са напълно завършени, като например SVG (Scalable Vector Graphics), Media Queries и Namespaces. По други все още се работи.

Трудно е да се каже кога всички нови browser-и ще започнат да поддържат всички  възможности на CSS3, както е трудно и да се даде крайна дата, на която той ще бъде завършен. Хубавото е, че именно това разделение на модули дава възможност на browser-ите поетапно да интегрират CSS3, въпреки, че голяма част вече се поддържа навсякъде.

Как ще повлияе на работата ми CSS3?

Надявам се да ви повлияе по положителен начин. CSS3 поддържа старите пропъртита, така че няма нужда да се притеснявате, че ще ви счупи вече направения дизайн по някакъв начин.

Главната полза лично за вас би било голямото разнообразие от нови пропъртита и селектори, които имате на разположение. Това би ви дало възможност да постигнете нови гъзариики(анимации или градиенти например) или да постигнете това, което вече сте направили по доста по – лесен начин (например реализацията на колони).

Следващите постове ще бъдат свързани с различните модули от CSS3 спецификацията и новите шукарийки, които те носят.

Очаквайте следващият пост за CSS3 рамки.


2 Responses to “Въведение в CSS3 Част 1 – Що е то?”

 1. Георги Янков says:

  Поздравления за краткия пост! Наистина много се “накефих” като видях дължината му ;)
  И според мен така е по-добре, по-лесно се чете.

 2. eva says:

  Браво! Следя още от първата тема сайта (покрай телерик курса), и трябва да кажа че е много полезна информацята тук! Радва :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *